Rady na jún

30.05.2012 12:45
  • Je ideálne obdobie na tvarovanie drevín, na zostrih zelených živých plotov. 

  • Medzi trvalky patria aj bylinky: medovka, pamajoran, šalvia, levanduľa, materina dúška a iné. V júni zbierame prvú „ úrodu“ byliniek.

  • Pozor na vošky, molice a pleseň na balkónových rastlinách. Pri každodennom polievaní pozorujeme rastliny, všímajme si výskyt chorôb a škodcov.

  • Proti plesni je dobre rastliny ošetriť preventívne.  Keď sú rastliny už napadnuté, veľa toho nezmôžeme. Verbeny a surfínie sú náchylné na ochorenie plesňami hlavne za vlhkého počasia. Na ochranu môžeme použiť kontaktný fungicíd: NOVOZIR,  systémové fungicídy: TOPSIN, DITHANE, alebo kombinované fungicídy.

 

Čajová zmes

list pŕhľavy – 5 dielov Žihľava dvojdomá (Urtica dioica) - čaj
list skorocelu – 3 diely 
vňať paliny – 2 diely 
koreň angeliky – 2 diely
list orecha – 2 diely 
koreň púpavy – 2 diely 
koreň lopúcha – 2 diely

Návod na prípravu

Dve ploché polievkové lyžice zalejeme 0,5 l vriacej vody a necháme prikryté asi 20 minút lúhovať, podávame 2 – 3 krát denne.

Poznámka

Rastlinné drogy v časti čajová zmes sú uvádzané v poradí dôležitosti, vždy 1 -3 sú hlavné, ostatné sú podporné. Ak nemáme všetky k dispozícii, môžeme si recept upraviť.

Čajové zmesi sú uvádzané v receptovej časti ako objemové diely jednotlivých zložiek (lyžice, šálky a pod. ).

Upozornenie

Všetky bylinky najlepšie účinkujú, keď sú v slabej koncentrácii! Aj najnevinnejšie rastliny môžu v silnej koncentrácii vyvolať nežiadúci, často nepríjemný až nebezpečný účinok!